Stop Motion Animasyonu Nasıl Yapılır.

 

 

Bu bölümde bir stop motion animasyon videosunun nasıl çekileceği ile ilgili detaylı bilgiler yer almaktadır.

Yayın tarihi: 13.02.2019

Derleyen: Sertaç TEPE

 

Stop Motion Animasyonu Nasıl Yapılır.

Stop motion animasyonu, başlamak için zor olabilir çünkü küçük hareketler ve kareler dediğimiz resim yığınları ile uğraşıyorsunuz. Animatörler genellikle birkaç saniyelik videolar için saatlerce çalışır! Ama bu son derece keyiflidir ve bir başarı kaynağıdır.

Neye ihtiyacınız olacak?

Animasyon malzemeleri (temel)

Stop motion animasyonu yapmak için her türlü şeyi kullanabilirsiniz: Kağıt, mukavva, heykel, hamur – ama Animaker Studio’nun yaptığı gibi karakterler yapmak için Animaker Setleri veya Mechabau Armatürlerinden almalısınız. Arka plan ve zemin için renkli kağıt kullanmanızı öneririz.

Gerekli stop motion yazılımları (temel)

PC’ler, Mac’ler ve tabletler için çok sayıda program var. Önerdiklerimiz:

Windows ve Mac için: qStopmotion

iOS kullanan akıllı telefonlar için: iMotion

Android kullanan akıllı telefonlar için: Stikbot Studio

Web kamerası (en iyi!), İPad veya tablet (harika!) veya dijital kamera / akıllı telefon (çok iyi!)

Bir tabletin kamerasını veya kamera kullanmak en kolay yoldur, ancak sizde yoksa yine de bir stop motion animasyonu yapabilirsiniz. Akıllı telefonlar için stop-motion yazılımı vardır ve bazı dijital kameralar doğrudan bir bilgisayara takılabilir ve stop-motion animasyon yazılımı ile çalışacaktır.

Tripod veya benzeri (temel)

Çekimlerinizi kaydederken kameranızı veya cihazınızı sabit tutmak için bir şey kullanın. Kameranızı sabit tutmak çok önemlidir! Ahtapot/Tripod, webcam ve akıllı telefonlar için gerçekten iyi çalışıyor.

Düzenleme yazılımı (temel olmayan)

Bazı stop motion animasyon yazılımı, filminize son rötuşları koymanızı sağlar, ancak iMovie veya Windows Movie Maker gibi düzenleme yazılımlarını kullanmanız gerekebilir. Böylece müzik, ses efektleri ve hatta diyalog ekleyebilirsiniz. Düzenlenecek bir şeyiniz yoksa, sorun değil! Hala iyi görünümlü bir filmle bitireceksin.

Başlarken

  1. Adım: Sahne ayarlarınızı yapın

Kameranızın sahne dışını görmediğinden emin olun. En az bir tarafı kesilmiş bir karton kutunun içini sahne yapabilirsiniz. Kameranızı farklı konumlarda ayarlayabileceğiniz bir alanınız varsa değerlendirebilirsiniz; böylece hem yakın çekimler hem de geniş veya uzak çekimler yapabilirsiniz.

Stop-motion animasyon setiniz için bir kutu kullanmak gerçekten işe yarayabilir. İçerisine istediğiniz dekoru yapabilirsiniz.

  1. Adım: Karakterlerinizi ve sahne dekorasyonunuzu oluşturun

Animasyonunuz için uygun karakterleri şuradan temin edebilirsiniz: https://www.mechabau.com/product-category/animaker/

  1. Adım: Başyapıtınızı yapmaya başlamadan önce deneme yapın

Stop motion animasyonu yaparken düşünülecek en önemli şeylerden ikisi, kareler ve hareketlerdir. Harika filminizi çekmeye başlamadan önce ikisi arasındaki ilişkiyi denemeye ve keşfetmeye çalışalım.

Kare hızını anlamanıza yardımcı olacak çevrimiçi etkinlikler var. Bu aktivitelerde, kare hızlarına dikkat ederek daha da ileri gidebilirsiniz.

Görev: Ya senin karakterinle ya da gerçek bir insanla, bir kolu dışarıya doğru kaldır ve bir kare yakala. Şimdi o kolu doğrudan kafanıza doğru hareket ettirin, yukarı doğru ilerletin ve başka bir kareyi yakalayın. Şimdi kolunuzu diğer tarafa taşıyın, böylece bir yay oluşturdunuz ve bir kare yakaladınız.

* Yukarıdakileri tekrarlayarak deney yapın, ancak bu sefer her hareket için daha fazla kareyi (üç tane öneriyoruz) deneyin. Görüntüleri oynat. Karakterin hareketi yavaş mı, hızlı mı geçti?

Şimdi tekrar başlayın ama bu sefer bir kol ile başlayıp, daha küçük hareketlerle yay boyunca hareket ettirin – böylece yanda (bir kare yakalayın), dikey olma yolunun çeyreği (bir kare yakalayın), yarım dikey olarak (bir kare yakalayın) kol dikey (bir kare yakalayın) ve kolunuz yayı tamamlayana kadar çekim yapmaya devam edin.

* Yukarıdakileri tekrarlayarak deney yapın, ancak bu sefer her hareket için daha fazla kareyi (üç tane öneriyoruz) deneyin.

Oynat ve karşılaştır. Daha küçük hareketler yaptığınızda neler fark ediyorsunuz? Her hareket için daha fazla kare aldığınızda ne fark ettiniz? Çerçeve akış hızının ve hareketin filminizin ve animasyonunuzun yumuşaklığını nasıl etkileyeceğini göreceksiniz.

4. Adım: Çerçeveleri yakalamaya başlayın!

Stop motion animasyonunuz için kareleri yakalamaya başlamanın zamanı geldi!

Küçük ve büyük hareketler hakkında ne öğrendiğinizi hatırlayın ve her hareket için bir veya üç kare aldığınızda neler oluyordu anımsayın. Bu yüzden, karakterlerinizi ve nesnelerinizi her hareket için en az bir kare yakalayarak hareket ettirmeye başlayın.

İpucu: Fotoğraf makinesinin çektiğinden emin olun. Ekipmanınıza bağlı olarak kameranızı   görüntü ayarlarından odaklamanız gerekir.

Kullandığınız stop motion animasyonu yazılımına bağlı olarak, “soğan zarı” adı verilen bir araç olduğunu fark etmişsinizdir. Bu, kamerada sahneyi ve karakterleri canlı gördüğünüz sırada, çektiğiniz son kareyi size gösterir. Bu gerçekten kullanışlı bir araçtır çünkü karakterlerinizin bir sonraki hareketinizi ne kadar küçük ya da ne kadar büyük yaptığınızı görebilirsiniz. Yazılımınızın bir zaman çizelgesi olmalı, böylece kaç kare yakaladığınızı da görebilirsiniz. Unutmayın, animasyonunuzun hızlı hareket etmesini istemezsiniz, bu yüzden animasyonu aralıklarla oynatın ve ilerlemenizi kontrol edin.

İpucu: Kareleri yakaladığınızda, zaman çizelgenizde göründüklerini kontrol edin. Göremiyorsanız bir şeyler ters gidiyor olabilir.

  1. Adım: Yeni kamera açıları ayarlayın

Karelerinizi çekerken kameranın sabit kalması gerçekten önemlidir, ancak tüm filminizi aynı konumdan çekmek istemezsiniz. Böylece, istediğiniz hareketi yakaladıktan sonra, kameranızı yeni bir konuma sabitleyin ve bir sonraki hareketi farklı bir konumdan yakalayın. Yakın çekim (kameranızın bir karaktere veya nesneye yakın olduğu), orta mesafeden (çekimde bir veya iki karakteri gördüğünüz, ancak arka planın çoğunu görmediğiniz) gibi çeşitli çekimleri deneyin veya uzun mesafeden çekim (arka planın tamamını ve karakterlerin hepsini gördüğünüz mesafe)

 

Yakın çekim

Orta çekim

Uzak çekim

 

Tebrikler, şimdi sen de stop motion animasyon büyüsü ile filmeler çekebilirsin.

 

 

Animasyonunuz için uygun karakterleri şuradan temin edebilirsiniz: https://www.mechabau.com/product-category/animaker/

Stop Motion Setleri “Animaker” kategorisine ait Mechabau® ürünleridir. Her hakkı saklıdır.

©2019 Mechabau