Sorun Giderme
Satın almış olduğunuz PROBUS‘unuz ya da CODING STATION ile ilgili ne tür sorunlar yaşıyorsunuz? Sorununuzu çözebilmek için bize biraz bilgi vermelisin.
Sorununuz yazılımla ilgili ise:
Arduino kartıma program yükleyemiyorum
Arduino IDE’de Arduino Nano için işlemciyi nasıl seçeceğinizi öğrenin.
Arduino Nano için doğru işlemciyi seçin.
Boards Manager’da Arduino AVR Boards core 1.16.21 veya daha yenisinin kurulu olduğundan ve IDE içinde seçtiğinizden emin olun.
- işlemci seçim menüsünü açın ve ATmega328P öğesini seçin.
2. Hangi sürüme sahip olduğunuzdan emin değilseniz, hangisinin çalıştığını görmek için ikisini de deneyebilirsiniz.
Nano RP2040 Connect, USB bağlantı noktasında algılanmıyor
Nano RP2040 Connect, bilgisayarınıza bağlandığında tanınmıyorsa veya bir program yüklemesinden sonra açılmıyorsa, sorunu çözmek için aşağıda belirtilen adımları uygulayın.
Board core ve Create Agent’ın kurulu olduğundan emin olun
Masaüstü IDE kullanıyorsanız, core/çekirdeğin (Arduino Mbed OS RP2040 Boards) Board Manager aracılığıyla yüklenmesi gerekir.
Çekirdeğin en son sürümünü yüklemenizi öneririz. Web Editörü ve kartın tanınması için Arduino Agent Aracısı kurulmalıdır. Arduino Create Agent’ı buradan yükleyin.
Önyükleyici modunu deneyin
Kartı önyükleyici moduna geçirmek için sıfırlama düğmesine iki kez dokunun. Önyükleyici modundayken, IDE’den bir örnek program yükleyin, ardından yükleme başarılı olduğunda bu moddan çıkmak için sıfırlama düğmesine bir kez basın.
Kartı sıfırlamayı deneyin
Donanımdan sıfırlama, yerleşik işlemciyi cihazı yeniden başlatmaya zorlar. REC ve GND pinleri arasına bir aktarma kablosu bağlayın, ardından işlemi tamamlamak için aşağıda belirtilen adımları izleyin.
Bazen kart bilgisayarınıza bağlıyken bile kart algılanmaz. Bu, aşağıdaki adımlarla çözülebilir:
1. Kartı bilgisayarınıza USB ile bağlayın.
2. Karttaki REC ve GND pinleri arasına bir aktarma kablosu (köprü) yerleştirin ve ardından sıfırlama düğmesine basın.
REC ve GND pinleri arasına bir aktarma kablosu yerleştirin.
3. Bu, depolama aygıtını açacaktır. Artık aktarma kablosunu (köprü) çıkarabilirsiniz.
4. Kartınıza bağlı yanıp sönen LED gibi temel bir program yükleyin (port seçiminde görünmese de olur).
5. Yükleme bittiğinde, board/port seçiminde kartınız görünür olmalı ve kartınıza bağlı LED yanıp sönüyor olmalıdır. Bu başarılı olduğu anlamına gelir!
Fabrika ayarlarına dönün
Yukarıdaki tüm düzeltme adımları kartın düzgün çalışmasını sağlayamazsa veya program yüklemesinden sonra UF2 görüntüsü bozulursa fabrika ayarlarına dönüş (sıfırlama) yapılmalıdır. Bu işlemi başlatmak için sıfırlama düğmesine iki kez dokunun veya REC ve GND pinleri arasına bir aktarma/atlama kablosu bağlayın, bu işlem bir depolama klasörü açacaktır. Toplu depolama klasörü hala açıkken aktarma/atlama kablosunu çıkarın, ardından gerekli dosyayı buradan indirin.
Sorununuz mekanik ve tasarımla ilgili ise:
Komponentimi Arduino kartıma bağlayamadım
Setinizle birlikte verilen jumper kablolarını kullanın. Arduino Nano kartınızda GND ve VCC için çıkışları kullanacağınız komponent miktarı için yeterli değilse HUB (kablo çoğaltıcı ve dönüştürücüleri) kullanın. Daha detaylı anlatım için robotik kullanım talimatlarına göz atın.
Kaç voltluk pil kullanmalıyım?
PROBUS ve CODING STATION da kullandığımız Arduino kartınızın besleme gerilimi için 9V pil/batarya gereksinimi vardır. Biz buna uygun pil yuvası kullandık.
Pilimin çalıştığını nasıl anlayacağım?
9V pilinizi PROBUS ve CODING STATION da bulunan Core/İstasyon plakasında bulunan pil yuvasına takın. Yine Core/İstasyon plakasının altında bulunan ve switchden çıkan jumper kabloların + ucunu Arduino Nano kartınızın + (VCC) headerına ve – ucunu Arduino Nano kartınızın – (GND) headerına bağlayın ve switchi 1 (ON) pozisyonuna çekin, kart üzerindeki power LED’i yanacaktır. Daha detaylı anlatım için robotik kullanım talimatlarına göz atın.
PROBUS’la nasıl tasarım yapacağım?
PROBUS Eğitim robotu her şeyden önce bir geliştirme platformudur ve bunun için hazırladığımız örnek tasarımı incelemek için menüden yapım talimatlarına göz atın. Örnek tasarımı inceledikten ve tasarım mantığını anladıktan sonra artık kendi tasarımlarınızı yapabilirsiniz. Setlerimiz içerisinde verdiğimiz komponentlerin (sensörler, motorlar, kontrol kartları vs.) dışında farklı kart kullanmak isterseniz mağazamızın Robotics kategorisine bakabilirsiniz, aradığınızı listede bulamıyorsanız lütfen bize istediğiniz kartın özelliklerini yazın, biz sizin için hazırlayalım ve gönderelim.
Teknik destek için bize yazın >
CODING STATION’la nasıl tasarım yapacağım?
CODING STATION Robotik Kodlama Eğitim Platformu adından da anlaşıldığı gibi bir geliştirme platformudur ve bunun için hazırladığımız örnek tasarımı incelemek için menüden yapım talimatlarına göz atın. Örnek tasarımı inceledikten ve tasarım mantığını anladıktan sonra artık kendi tasarımlarınızı yapabilirsiniz. CODING STATION‘nun önemli özelliklerinden biri EVO STEM Eğitim Seti (SKU:51200) ile entegre çalışabilmesidir, yani CODING STATION ve EVO STEM Eğitim Setini birlikte kullanarak ucu açık çok sayıda proje yapabilirsiniz. EVO STEM Eğitim Seti Teknik Dökümantasyon için tıklayın. Setlerimiz içerisinde verdiğimiz komponentlerin (sensörler, motorlar, kontrol kartları vs.) dışında farklı kart kullanmak isterseniz mağazamızın Robotics kategorisine bakabilirsiniz, aradığınızı listede bulamıyorsanız lütfen bize istediğiniz kartın özelliklerini yazın, biz sizin için hazırlayalım ve gönderelim.
Teknik destek için bize yazın >
Komponentleri nasıl kullanacağım?
Mechabau Yapı Oyuncakları olarak komponentlerin fiziksel ve elektriksel kullanımlarını ergonomik hale getirmeyi çok seviyoruz. Robotik ürünlerimizde de bu izleri göreceksiniz. Aşağıdaki resimde bir komponentin konstrüktif olarak nasıl uyumlu ve adaptif olduğunu görecebilirsiniz.
Robotuma dışarıdan komponent bağlayabilirmiyim?
Elbette bağlayabilirsin. Setlerimiz içerisinde verdiğimiz komponentlerin (sensörler, motorlar, kontrol kartları vs.) dışında farklı kart kullanmak istersen mağazamızın Robotics kategorisine bakabilirsin, aradığını listede bulamıyorsan lütfen bize istediğiniz kartın özelliklerini yaz, biz sizin için hazırlayalım ve gönderelim.
Teknik destek için bize yazın >
Sorununuz kartlarınızla ilgili ise:
Komponentlerimden biri çalışmıyor
Komponentinizi karta doğru bağladığınızdan emin olun. Komponentinizin sinyal pinlerini bir yere not alın ve programınızda doğruluğunu kontrol edin. Komponent ve kartınız arasında kullandığınız jumper kabloyu, HUB’ı veya dönüştürücüleri değiştirin. Bağlantılarınız ve programınız doğruysa ve komponentiniz halen çalışmıyorsa büyük ihtimalle arızalanmıştır.
Komponentlerinizin arızalanma sebepleri şunlar olabilir;
- Kısa devreye maruz kalma,
- Aşırı akıma maruz kalma,
- Yüksek gerilime maruz kalma,
- Yüksek ısıya maruz kalma,
- Kartta Çatlama,
- Kartta Kırılma,
- Kart üzerindeki mikro elektronik komponentlerin bağlantılarında kopma,
- Kart üzerindeki mikro elektronik komponentleri birbirine bağlayan iletken yollarda kopma
Yukarıdakilerden hiç biri soruna cevap olmadıysa bizimle iletişime geç. Problemini açıklayıcı bir dille mümkünse fotoğraflarla birlikte bize mail gönderebilirsin. servis@mechabau.com